Kontak Direnci Nedir?
Kontak direnci, kontaklar birbirine değdiğinde (cihazın kapalı durumundayken) yüzey koşulları ve diğer sebeplerden dolayı akım akışına karşı gösterilen dirençtir.
Kontak Direnci Nerede Oluşur?
- Kesiciler
- Kontaktörler
- Röleler
- Anahtarlar
- Konnektörler
- Diğer Anahtarlama Cihazları
Kontak Direnci Testi Hangi Sorunları Tespit Eder?
Elektrik testinin farklı uygulamalarında direnci ölçmek için kullanılır. Bu test cihazı, bir DC ampermetre ve birkaç başka bileşenden oluşup aşağıdaki sorunları tespit eder;
- Gevşek bağlantılar
- Cıvatalı bağlantılarda yeterli gerilim
- Aşınmış temas yüzeyleri
- Kirlenmiş veya aşınmış kontaklar
Kontak Direnci Testi Neden Gereklidir?
Kesicinin sağlıklı ve işlevsel olduğundan emin olmak için devre kesicideki kontakların periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Bakımı iyi yapılmayan veya hasarlı kontaklar, kıvılcım oluşmasına, fazın kaybolmasına ve hatta yangına neden olabilir. Kontak direncinin ölçülmesi, kontakların aşındırıcı korozyonunun tanımlanmasına yardımcı olur ve temas korozyonunun teşhis edilmesini ve önlenmesini sağlar. Kontak direncindeki artış, sistemde yüksek voltaj düşüşüne neden olabilir ve bunun kontrol edilmesi gerekir.
Kontak Direnci Testi Sırasında Neler Yapılır?
Bir devre kesicinin kontakları üzerinde gerçekleştirilen iki yaygın kontrol, görsel inceleme kontrolü ve kontak direnci kontrolüdür.
- Görsel inceleme kontrolü, devre kesicinin kontaklarının, ark ve aşınmış veya deforme olmuş kontaklar nedeniyle herhangi bir çukurlaşma işareti olup olmadığının incelenmesini içerir.
- İkinci kontrol, temas direnci ölçümüdür. Bu, kontaklar üzerinden genellikle 100A civarında sabit bir akımın enjekte edilmesini ve bunun üzerindeki voltaj düşüşünün ölçülmesini içerir. Bu test özel bir kontak direnci ölçüm cihazı ile yapılır. Daha sonra test cihazı direnç değerini hesaplar. Cihazda okunan direnç değeri, üretici tarafından verilen değerle karşılaştırılmalıdır. Değer ayrıca önceki kayıtlarla da karşılaştırılmalıdır.
Bu testlerin her ikisinin birlikte yapılması gerekir. Çünkü kontaklar iyi temas direncine sahip olup aynı zamanda hasar görmüş olabilir. Bu nedenle, bir kontağa güvenilir diyebilmek için iyi bir temas direncine sahip olması ve görsel muayene testinden geçmesi gerekir.
Kesici Kontak Direnci Ölçme Test Cihazı | Yazıcılı Bluetooth IEC standartlarına göre özenle geliştirilmiş yüksek hassasiyetli, dijital anahtarlamalı bir cihazıdır. Cihaz, Mikroohm temas direncini tespit etmek için yüksek frekanslı, yüksek güçlü ve sabit akım anahtarlamalı güç kaynağı teknolojisini kullanır. Cihaz, anahtar çeşitlerinin ve elektrikli cihazların temas direnci ölçümlerini yapar.
Kontak Direnci Ölçme Test Cihazı
- Kontak direnci test cihazı, cep telefonunun özel yazılımı aracılığıyla cihazın tüm süreci tarafından kontrol edilebilir ve test verileri, herhangi bir zamanda veri sorgusunu kolaylaştırmak için cep telefonunda sabit bir biçimde saklanabilir.
- Test sırasında ters potansiyel etki, kopukluk, elektrik kesintisi ve aşırı ısınma gibi çeşitli koruyucu işlevlere sahiptir, bu da cihaz üzerindeki ters potansiyelin etkisini güvenilir bir şekilde korur ve ses ile alarm verir.
- 7’ boyutunda, tam dokunmatik, yüksek hassasiyetli, parlak, renkli LCD ekran.
- 1000 adet test sonucunu saklama kapasitesi.
- Cihaz özel programı sayesinde bluetooth üzerinden android cihazlar vasıtası ile kullanılabilmektedir.
- Yapılan testler cihazın USB çıkışına USB takıldığı taktirde USB belleğe cihazdaki test kayıtları atılabilir.
- İstendiği taktirde cihaz üzerindeki yazıcı ile test sonuçları yazdırılabilir.
Özellikler:
Ölçüm Akımları: 50A, 100A
Aralığı : 0~100mΩ (50A) 0~50mΩ (100A)
Çözünürlülük : 0.1µΩ
Hassaslık : ± (0.5%±2)
Güç Tüketimi : 1000W
Çalışma metodu: Devamlı ölçüm
Boyut: 360*290*170 (mm)
Weight: Cihaz 5.6KG
Kablo Kutusu 6.5KG
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.