Haberler

DC ve AC direnci nedir? DC ve AC direnç arasındaki farklar nelerdir ?

DC Direnci Nedir ?

DC direnci, bileşenin DC’ye bağlandığında gösterdiği direnç, yani bileşenin doğal statik direncidir. Direncin birimi “ Ohm ” olup Ω ile gösterilir ve “ ” ile gösterilir. C Devrelerinde Endüktif ve Koaktif reaktans kavramının olmadığını biliyoruz. yani DC devrelerde frekans olmadığı için DC devrelerinde kapasitif ve endüktif reaktanslar sıfırdır, yani DC akımının büyüklüğü sabittir. Bu nedenle, sadece telin orijinal direnci devreye girer.

AC Direnci Nedir ?

Ohm cinsinden ölçülen empedans, dirençler ve reaktanslar içeren bir AC devresi etrafındaki akım akışına karşı etkin dirençtir. Basit bir deyişle, AC devrelerindeki Direnç Empedans olarak adlandırılır veya AC devrelerinde Genel dirence (Direnç, Endüktif reaktans ve Kapasitif reaktans) Empedans (Z) denir.

DC ve AC Direnci Arasındaki Farklar
Farklar Alternatif Akım (AC) Doğru Akım (DC)
Akımın Akış Yönü Bir devreden geçen bir alternatif akım belli bir frekansta yönünü tersine çevirir. Devreden geçen bir doğru akım yön değiştirmez.
Frekans Alternatif akımın frekansı, gerilim ve akım yönünün kaç kez tersine çevrildiğini belirtir Frekans 50 Hz ise akımın 50 kez yön değiştirdiği anlamına gelir. Doğru akımın frekansı her zaman sıfırdır. Çünkü asla yönünü değiştirmez.
Elektronlarının Hareketi Elektronlar hareketin yönünü negatif ve pozitif kutuplar arasında değiştirir Elektronlar yalnızca negatif kutuptan, pozitif kutba doğru hareket eder
Akım Büyüklüğü Anlık akımın büyüklüğü zamanla değişmektedir. Saf DC için büyüklük her an sabittir. Ancak, darbeli DC için değişkendir.
Güç Faktörü 0 ile 1 arasında değişir. Her zaman 1’dir.
Pasif Yük Empedans (Reaktans ve Direnç Kombinasyonu). Yalnızca direnç.
Dalga Tipi Sinüzoidal, Trapezoidal, Kare, Üçgen. Saf DC ve Titreşimli DC.
Elektrik Enerjisinin İletimi Bir güç sisteminde, gücü iletmenin geleneksel yöntemi HVAC iletim sistemidir. Kayıplar HVDC iletim sistemine göre daha fazladır. İleri teknoloji cihazlar kullanılarak yapılan HVDC güç iletim sisteminde, kayıplar HVAC sistemine göre daha azdır.
Çevrim İnvertör yardımı ile DC beslemeden dönüşebilir. Bir redresör yardımı ile AC beslemesinden dönüşebilir.
Yük Tipi Direnç, endüktif ve kapasitif tip yük bağlanabilir. Yalnızca direnç tip yük bağlanabilir.
Kaynak AG Jeneratör. DC Jeneratör ve akü, pil gibi kaynaklar.
Tehlike Tehlikelidir. Aynı güç oranı için AC’ den daha tehlikelidir.
Uygulama Konut, endüstriyel ve ticari ekipmanların çoğu AC’ de çalışır. Cep Telefonları, Elektrikli Araç, Galvanik Kaplama, El Feneri vb.